PRI Therapie  Relatietherapie Driebergen Thekla van Middendorp

Relatietherapie traject voor liefdesrelaties

Relaties maken een groot deel van ons leven uit. Onderzoek wijst uit dat relaties met anderen, waaronder je liefdesrelatie de belangrijkste factor zijn voor ons geluk en onze gezondheid. En dat van onze kinderen. Tegelijkertijd is het goed houden van onze relatie, ook na een verliefde start, ontzettend moeilijk. Bijna iedereen worstelt hiermee, ook al denken we vaak dat we de enigen zijn.

Je liefdevol kunnen verbinden begint bij je eigen gevoel en zenuwstelsel. Signalen die jouw zenuwstelsel je geeft, leren serieus te nemen in plaats van in het verhaal terecht te komen. Als je bijvoorbeeld in boosheid of spanning terecht komt, vertelt je hoofd een verhaal van overleving om dit gevoel te rechtvaardigen. En dat verhaal projecteren we dan op onze partner. Echter de spanning die je voelt, gaat over jouw zenuwstelsel. Je leert dit gevoel herkennen en erkennen en vervolgens reguleren. Vanuit een meer ontspannen staat, ontstaat er mogelijk een ander verhaal dat meer over liefde, veiligheid en verbinding gaat.

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je partner

Als je allebei bereid bent om voor je eigen aandeel in de relatie verantwoordelijkheid te nemen, kunnen er mooie dingen gebeuren. Je leert samen een nieuwe taal te spreken, waardoor je je makkelijker met elkaar kunt verbinden, ook in moeilijke momenten. Je krijgt meer compassie voor je eigen gevoelens en die van je partner, zodat je elkaar ook kunt helpen in dit proces. Het effect van dit ‘werk’ op jullie kinderen is niet te onderschatten.

Samen werken aan de liefde

Samen ontdekken wat er speelt in de relatie geeft een enorme kracht. Samen aan de slag gaan in plaats van samen te blijven zitten achter de voordeur, waarbij je jezelf ongelukkig voelt, of samen ongelukkig. Of best wel gelukkig, maar het kan zoveel beter, zoveel sprankelender.

Voor wie?

  • ‘Jonge’ stellen die (nog) geen kinderen grootbrengen en zichzelf beter willen kennen alvorens deze grote verantwoordelijkheid op zich te nemen
  • Stellen die best gelukkig zijn, maar voelen dat het beter kan, die hun relatie willen verdiepen
  • Stellen met jonge kinderen die elkaar uit het oog dreigen te verliezen
  • Stellen die zorg voor hun relatie belangrijk vinden en met een zekere regelmaat vinger aan de pols willen houden

Relatietherapie in mijn praktijk

Ik werk met de combinatie van Polyvagal en PRI therapie. Onze (veelal vervormde) waarneming van onze partner en daar waar we last van hebben blijkt voor een deel te gaan over ons eigen zenuwstelsel en de ervaringen uit het verleden die hierin opgeslagen liggen. Als beiden partners hierop leren reflecteren blijkt onder ‘het gedoe’ of het gebrek aan contact vaak de bron van liefde nog aanwezig.

Je hebt de mogelijkheid om het therapietraject volledig gezamenlijk te doen. Maar een combinatie van gezamenlijke en individuele gesprekken is ook mogelijk. We kunnen samen verkennen wat het meest bij jullie en jullie situatie aansluit.

Relatietherapietraject: Combinatie van individueel en gezamenlijk

Dit is het meest diepgaande traject en is behulpzaam als er hardnekkige, terugkerende patronen zijn. Deze vorm van relatietherapie bestaat uit een combinatie van individuele en gezamenlijke gesprekken. We starten met een individuele intake met jullie beiden, vervolgens hebben we een gesprek met z’n drieën. Na dit driegesprek gaan jullie beiden verder met een individueel traject gericht op jullie relatie waarbij er geregeld driegesprekken plaats vinden. We bepalen in overleg hoeveel gesprekken nodig zijn.

Relatietherapietraject: Gezamenlijk

Dit traject behelst een intakegesprek met jullie samen van 1 ½ uur en vervolgens vier gezamenlijke sessies van 1 ½  uur. Uiteraard is verlengen van het traject mogelijk als dat wenselijk is. Dit traject is minder therapeutisch van aard en vooral gericht op werkbare tools in het nu.

Resultaat

  • Begrip voor de werking van je eigen zenuwstelsel en dat van je partner
  • Inzicht in de patronen en projecties in je relatie
  • Ontdekken waar datgene waar je last van hebt, echt over gaat
  • Weten hoe je (samen) de verbinding kan herstellen of verdiepen: concrete tools en taal
  • Ruimte voor emotionele en fysieke intimiteit

Niet alleen voor liefdesrelaties!

Deze aanpak is ook van harte aanbevolen voor andere relaties die een impuls kunnen gebruiken. Denk aan vader-zoon, moeder-dochter, leidinggevende-medewerker, compagnons in een bedrijf etc. Begrip en gevoel voor elkaars zenuwstelsel schijnt doorgaans een nieuw licht op deze relaties.

 

Thekla van Middendorp Relatietherapie Driebergen