PRI Therapie Polyvagaal Therapie Driebergen Thekla van Middendorp

Over de therapie: Polyvagaal Theorie

Waarom reageer ik op die manier….? Waarom overkomt me dat (telkens weer)?

Je kunt last hebben van je eigen gedrag of gevoelens, zonder precies te weten waar deze vandaan komen en wat je er mee kan. Bijvoorbeeld…

  • Je gedraagt je bozer richting je vrouw/man/kinderen dan je eigenlijk zou willen
  • Je voelt je regelmatig somber zonder duidelijke aanleiding
  • Je stopt veel energie in dingen die voor je gevoel ‘moeten’
  • Iemand gaat duidelijk over je grenzen heen, maar je durft dit niet aan te geven
  • Je bent uitgeput, maar blijft maar doorgaan met zorgen en regelen

Bekijk alle klachten waarbij ik je kan helpen

Ik werk op basis van de ‘polyvagaal theorie’ van Dr. Stephen Porges

De Polyvagaal Theorie gaat over de werking van ons autonome zenuwstelsel en kan je helpen vriendschap te sluiten met je zenuwstelsel. Door de reacties van jouw lichaam te verkennen. Vervolgens kan je daar veranderingen in aanbrengen, zodat er andere informatie en energie naar de hersenen gaat. En dan ontstaat er ook een nieuw verhaal dat overeenkomt met jouw nieuwe staat van zijn. In de sessies en in je dagelijks leven leer je te reguleren, zodat je steeds weer met veerkracht vanuit gedereguleerd zijn (bijvoorbeeld boos, bang, gestressed, somber) deze reacties kunt reguleren. Dan kan je door de wereld bewegen op basis van veiligheid en verbondenheid in plaats van onveiligheid. Je leert in de therapie bestuurder te worden van je eigen autonome zenuwstelsel!

Met behulp van technieken uit de Polyvagaal theorie leer ik je in veiligheid en zonder oordeel:

  • herkennen hoe jouw zenuwstelsel in elkaar zit, welke reacties het vertoont.
  • lichaamssignalen serieus te nemen.
  • leren defensieve reacties van het sympatische en/of dorsale deel te reguleren op een manier die bij jou past en zo weer in contact te komen met jezelf en het sociale betrokkenheidsysteem.
  • meer ventrale energie toevoegen aan het systeem, zodat je meer verankert raakt in dit gezonde deel van het zenuwstelsel.
  • Je wordt als het ware de bestuurder van je eigen zenuwstelsel. Daardoor zul je steeds meer tijd doorbrengen in het ventraal vagale deel van je zenuwstelsel en eerder kunnen herkennen en ingrijpen wanneer disregulatie plaatsvindt.

Ik ben gecertificeerd om het Safe and Sound protocol (SSP) toe te passen in de therapie, zowel face-to-face als op afstand.

 

Meer informatie over de ‘Polyvagal Theory’ in therapie

 

Wat vroeger hielp, helpt nu niet meer

Vroeger…. Ieder kind krijgt te maken met lastige, pijnlijke en moeilijke situaties. Als kind ervaar je dit extra heftig omdat je kwetsbaar bent en nog afhankelijk van je opvoeders. Elk kind vindt zijn eigen manier om zich tegen de pijnlijke gevoelens die in de situatie optreden te beschermen. Deze bescherming noemen we de ‘afweer’. Dit is het muurtje dat je onbewust om de pijn bouwt, zodat je de pijn niet hoeft te voelen.

Nu…. Ben je volwassen, en heb je de afweer van vroeger niet meer nodig. Maar meestal ben je zo gewend geraakt op een bepaalde manier te reageren, dat je dat nu nog steeds zo doet. Je systeem kan bewust of onbewust meer gericht zijn op bescherming dan op verbinding en veiligheid. En je hersenen zijn dan alert op signalen die wijzen op gevaar en niet hard aan het werk om uit te zoeken of er veiligheid is.  Meestal is dat heel onhandig gedrag of een vervelend gevoel, waar je eigenlijk veel last van hebt! Ik help je je jouw afweer te herkennen en af te bouwen.

Welke afweren heb ik?

Hoe ben jij je als kind gaan beschermen tegen pijnlijke situaties? Dat kan op 5 manieren:

  • Door het ontwikkelen van irreële angst (Angst)
  • Door jezelf omlaag te praten: “Ik ben slecht, ik ben schuldig, ik kan het niet, en daarom krijg ik niet wat ik nodig heb” (Primaire Afweer)
  • Door anderen te pleasen: “Als ik nu dit of dat doe, dan krijg ik wat ik nodig heb” (Valse Hoop)
  • Door boos te worden op anderen: “Het is jouw schuld dat ik niet krijg wat ik nodig heb, als jij maar….” (Valse Macht)
  • Door voor anderen mooi weer spelen: “Met mij is niets aan de hand, het gaat best, ik heb niets nodig” (Ontkenning Van Behoeften)